Unter den Linden, de oudste classicistische laan van Duitsland, is tegenwoordig weer het bruisende hart van de stad Berlijn. De linden, waar de laan zijn naam aan dankt, werden in 1647 geplant langs de rijweg, die het slot van de Pruisische vorsten verbond met het huidige stadspark Tiergarten.

Helaas zijn de linden allang verdwenen. Op de middenberm van de 60 m. brede straat staan nu wel weer bomen. De straat loopt door Oost-Berlijn van de Brandenburger Tor tot het Alexanderplatz. De straat is 2 km. lang maar is zeker de moeite waard om te voet te lopen, vooral omdat er veel bezienswaardigheden te zien zijn.

Geen enkel ander Berlijns bouwwerk is over de hele wereld zo beroemd als de Brandenburger Tor, de poort die van 1789-1791 naar een ontwerp van Langhans op de Pariser Platz werd gebouwd. Na de bouw van de Berlijnse Muur in 1961 was de Brandenburger Tor 28 jaar lang niet meer toegankelijk.

Als symbool van de Duitse hereniging representeert de poort tegenwoordig op voorbeeldige wijze het heden en verleden van de stad. De doorgangen zijn alleen nog maar voor voetgangers geopend. De beroemde Quadriga, de met vier paarden bespannen strijdwagen met daarin Victoria, de godin van de overwinning, werd in 1794 op de poort geplaatst.

Wie het barokke, classicistische en Pruisische Berlijn wil leren kennen, moet rondkijken waar Unter den Linden en de Friedrichstrasse elkaar kruisen. Deze straathoek was rond het begin van de 20ste eeuw een van de drukste en gewildste plaatsen van Berlijn en het lijkt of de roaring twenties inmiddels terug zijn.

Voorbij de Friedrichstrasse domineert de tijd van de Pruisische vorsten met een koninklijk en een prinselijk paleis. De Neue Wache is sinds 1960 in gebruik als monument tegen het nazisme en oorlog. Daarnaast ligt de Humboldtuniversiteit, gebouwd tussen 1748-1766 door Johann Boumann voor prins Hendrik, de broer van Frederik de Grote. Sinds 1809 is het een universiteitsgebouw vernoemd naar de veelzijdige geleerde Alexander von Humboldt. Daar tegenover staat de voormalige koninklijke Alte Bibliothek, waar Lenin nog gestudeerd heeft. Op het plein voor de bibliotheek herinnert een gedenkteken aan de boekverbranding, die hier in mei 1933 plaatsvond. Even verderop staat het 13,5 m. hoge bronzen ruiterstandbeeld van Frederik de Grote, ontworpen in 1851 door Christian Rauch en vormde de toegang tot het Forum Fridericianum.

Op het plein staat het St. Hedwigkathedraal gebouwd in 1747 bebouwd door Von Knobelsdorff. De kerk symboliseert de religieuze tolerantie. Goed is te zien, dat de bouwmeester het Romeinse Pantheon als voorbeeld heeft gebruikt.

Het mooiste gebouw aan de Pruisische boulevard is misschien wel de Deutsche Staatsoper Unter den Linden, ook een ontwerp van Von Knobelsdorff in de stijl van een Corinthische tempel.

Staatsoper Unter den Linden, Berlijn

In het naastgelegen Opernpaleis woonden ooit de Pruisische princessen. Het is nu zeer intrek bij de Berlijners en de toeristen, want er zijn verschillende populaire cafés en restaurants in gevestigd.

Het Zeughaus is het oudste barokke gebouw van Berlijn, het werd gebouwd tussen 1695-1706. Het is nu in gebruik als het Deutsche Historische Museum. Op de binnenplaats van het vroegere arsenaal zijn 22 maskers van stervende soldaten van Andreas Schlüter te zien. ze vormen een een indrukwekkende herinnering aan het door de oorlogen aangerichte leed.

De weg over de slotbrug voert naar het Spree-eiland. De blikvanger daar is de Berlijnse Dom. In de crypte liggen de Pruisische vorsten begraven.

Er tegenover lag het Palast der Republik, symbool van de vooruitgang van de DDR. In 2008 is dit gebouw afgebroken, te meer daar er veel asbest gebruikt was. Op die plaats herrijst nu het verdwenen Berliner Stadtschloss van de Hohenzollerns, de Puisische vorsten. Van buiten zal het er weer uitzien als vroeger, van binnen krijgt het slot een compleet nieuwe indeling. In het gebouw, 'Humboldt-Forum' genaamd, zullen de niet-Europese verzamelingen van de Staatliche Museen zu Berlin en de boekencollecties van de Humboldt-Universiteit en de Berlijnse stadsbibliotheek worden ondergebracht. Ook komt er een agora, een ruimte om publieksuitvoeringen te houden.

Unter den Linden is in vele liederen bezongen. Een van mijn favoriete is "Over de Muur" van het Klein Orkest (1984).

Aan het westelijke uiteinde van de straat bevind zich het S-bahn station, Unter den Linden. Ook komt bus 100 langs unter den linden, waardoor het makkelijk bereikbaar is.



« Terug naar het overzicht |   Ontvang onze gratis nieuwsbrief!