Krijtrotsen bij Wisant, Cote dOpale

De Côte dÂ’'Opale (Opaalkust) loopt vanaf Dunkerque (Duinkerken) tot aan de monding van de Authie bij Berck in de regio Nord-Pas-de-Calais. Het mooiste deel, met de krijtrotsen, ligt tussen Calais en Boulogne. De streek dankt zijn naam aan de kleur van de golven.

In cultureel en historisch opzicht is het gebied erg herkenbaar: in de vroege Middeleeuwen werden nog langs de hele kustlijn Germaanse dialecten gesproken. Veel plaatsnamen hebben dan ook een Nederfrankische of Vlaamse oorsprong en lijken op de namen die in Vlaanderen worden aangetroffen. In de loop der eeuwen is de taalgrens echter steeds verder naar het oosten opgeschoven. Thans worden alleen in de Franse Westhoek met name onder de oudere dorpelingen nog Frans-Vlaamse dialecten gesproken.

Er zijn een aantal regionale natuurparken met een eigen karakteristiek landschap:

  • Le Boulonnais bij Boulogne-sur-Mer met een lieflijk heuvellandschap.
  • Marais audomarois bij Saint Omer, de moerassen.
  • Het natuurreservaat Platier d'Oye is de ideale plaats om trekvogels te observeren.
  • Voor een ander ongerept gebied is Camier/Sainte-Cécile prachtig. Dit ecogebied is een beschermd kustlandschap dat aansluit op een 6 km groot zandstrand tussen de natuurreservaten van Baie de Cache en Mont Saint-Frieux.

Wie van de combinatie couleur locale en rust houdt en op cultureel gebied geen hoge eisen stelt, zal dit een mooi vakantiegebied vinden. U zult de charme van de kleine marktjes en cafeetjes in de dorpjes appreciëren. En de prijzen liggen soms verrassend lager dan in de rest van Frankrijk.

De Côte d'Opale biedt een ruime diversiteit aan activiteiten aan voor jong en oud. De twee indrukwekkende kapen, de uitgestrekte brede stranden, de verschillende leuke badplaatsen en de ruime keuze aan watersportactiviteiten maken van de Côte d'Opale een ideale vakantiebestemming.

Wissant (Witzand): de parel van de Côte d'Opale

De parel van de Côte d'Opale is Wissant, een plaats die u zeker niet mag missen! Wissant, ligt tussen Cap Griz Nez en Cap Blanc Nez. Het is een haven, waar de ambachtelijke visserij nog steeds een grote rol speelt. Zodra de vissers terugkomen van de zee, wordt de vis op de markt verkocht. Het is een prachtig plaatsje om doorheen te wandelen, waar de straten gesierd worden met kleine vissershuisjes en enkele schitterende villa's aan de kust.

de kaart van Wissant

 

 

Prachtige wandelingen kunt u maken op de krijtrotsen. Als u goed rondkijkt, vindt u nog veel fossielen uit het Krijttijdperk.

De vloed komt soms onverwachts op en kan gevaarlijk zijn. Informeer dus eerst ter plekke, wanneer u lange wandeling onder de rotsen wilt maken.

Wissant wordt gezien als een van de beste zeilplekken van Europa. Ook kite-surfen is er erg populair en kunt u er cursussen zeekayakken en strandzeilen volgen. Niet alleen in het hoogseizoen, maar gedurende het hele jaar kunt u zich er goed vermaken.

 « Terug naar het overzicht |   Ontvang onze gratis nieuwsbrief!