Barcelona, Gaudi's La Sagrada Familia

Zelden is een man zo synoniem geworden met een stad als Antoni Gaudi met Barcelona. Zijn ongelooflijk expressief en individuele stijl, deels Modernisme, deels neo-gotisch, met aspecten van kubisme en surrealisme, heeft grote invloed op het gezicht van Barcelona's architectuur.

Gaudí's werk is te zien in de hele stad. Zijn stijl is intens menselijk, vol van de beelden van de natuur en religie en uitdagend origineel - een treffende weerspiegeling van de Catalaanse ziel.

Antoni Gaudí werd geboren in Reus in 1852 en behaalde zijn diploma architectuur in 1878. Vanaf het prille begin waren zijn ontwerpen anders dan die van zijn tijdgenoten.

Niet iedereen in die tijd loofde zijn werk, maar tegenwoordig wordt Gaudí's werk bewonderd door architecten over de hele wereld als één van de meest unieke en onderscheidende bouwstijlen.

 

Gaudí's werk

Gaudí's werk werd sterk beïnvloed door vormen van de natuur en dit wordt weerspiegeld door het gebruik van gebogen bouwstenen, verwrongen ijzeren sculpturen en organische vormen. Hij versierde ook veel van zijn gebouwen en sculpturen met gekleurde tegels in mozaïeke patronen. Dit voegde een andere belangrijke dimensie toe aan zijn gebouwen: het gebruik van kleur.

De combinatie van oorspronkelijke ontwerp, interessante gevormde stenen, en levendige kleuren in het werk van Gaudí's geven de kijker een werkelijk adembenemend visuele ervaring.

La Sagrada Familia

Gaudi's belangrijkste opdracht - het ontwerpen van La Sagrada Familia kathedraal. Hij begon hier aan te werken kort na zijn afstuderen in 1883, en wijdde de laatste 16 jaar van zijn leven volledig aan het project. De beroemde onvoltooide kerk is nu de stad de meest bezochte attractie.

Casa Vicens

In opdracht in 1978 en gebouwd tussen 1883 en 1888. Casa Vicens was de eerste grote afgeronde werk van Gaudi. Een particulier huis ontworpen voor de industrieel Vicens. U kunt dit wonder met Moorse invloeden vinden in de wijk Gracia.

 

Barcelona, Gaudi's Park Guell

 

Eusebi Guell, de belangrijkste beschermheer van Gaudi, wilde een opmerkelijke park bouwen voor de aristocratie van Barcelona. Gekenmerkt door zijn paviljoens en golvende mozaïeken (gemaakt van gebroken tegels), is het Park uitgegroeid tot één van Barcelona's must-see bestemmingen. Het werd gebouwd tussen 1900 en 1914.

Palau Güell

Dit weelderige paleis werd gebouwd voor de familie Güell, op de Nou de la Rambla. Sobere witte stenen worden gecompenseerd door surrealistische schoorstenen van fantastische kleuren en een centrale spits bekroond met een vleermuis-achtig monster. Gebouwd 1886-1889.

Casa Mila - ofwel 'La Pedrera'

Passeig de Gracia, op de hoogte van Las Ramblas, is dè straat van het modernisme in Barcelona en natuurlijk heeft Gaudi zijn stempel hier gedrukt, met het ontwerpen van zowel Casa Batllo en Casa Mila. De laatste, ook bekend onder de bijnaam La Pedrera (de steengroeve), was het laatste grote voltooide werk van Gaudi, voordat hij zich volledig aan La Sagrada Familia kathedraal ging wijden. S-bochten, metaalbewerking en spiraalvormige schoorstenen met mozaïek geven uiting van unieke stijl Gaudi. Gebouwd 1906-1910.

 

Barcelona, Gaudi's Casa Batllo

Casa Batllo

Casa Batllo werd in 1877 gebouwd voor de aristocraat Josep Batllo en gerenoveerd door Gaudi tussen 1904 tot 1906.

Het is een van de modernistische meesterwerken op de Passeig de Gracia.

 « Terug naar het overzicht |   Ontvang onze gratis nieuwsbrief!