Frankrijk, le Mont Saint Michel

De Mont Saint-Michel ligt in een baai voor de kust van Normandië en Bretagne. Het is een van de meest bezochte toeristische plaatsen in Frankrijk. Elk jaar komen bijna 3,5 miljoen bezoekers uit de hele wereld Mont Saint-Michel bewonderen.

Ooit was het eiland een bergje in een gebied dat dicht bij de kust lag. Tijdens een enorme vloedgolf spoelde de grond rond de berg weg naar de zee. Bij vloed overstroomt de zee de grond en tijdens eb kan je er naar toe lopen. Veel later heeft men een dijk gebouwd, om de toegang te vergemakkelijken.

Frankrijk, Le Mont Saint Michel, de aartsengel Michael

Volgens de legende verscheen de aartsengel Michaël in een visioen bij de bisschop van Avranches, Aubert. Hij kreeg de opdracht om op de rots een kapel te bouwen en in 709 werd de eerste kleine kerk ingewijd. Er kwamen steeds meer monniken naar deze bijzondere plek en zij bouwden een klooster bij de kerk. In latere jaren is er steeds meer bij gebouwd en natuurlijk steeds fraaier naar de laatste "mode". Vandaar dat er nog steeds romaanse en gotische onderdelen te herkennen zijn. De rots groeide in de middeleeuwen uit tot een belangrijk bedevaartsoord. Al bijna duizend jaar komen mannen, vrouwen en kinderen over het "pad naar het paradijs", om te kijken naar de Aartsengel Michaël.

Naast de monniken vestigden ook burgers zich aan de voet van de abdij, waar ze zich beschermd voelden door de muren, die tijdens de 100-jarige oorlog gebouwd zijn. Als je van het vaste land komt richting Mont Saint-Michel, rijst het eiland als een fata morgana op. Geheimzinnig, onweerstaanbaar, je kan niet meer terug je moet er naar toe.

Frankrijk, Le Mont Saint Michel

 « Terug naar het overzicht |   Ontvang onze gratis nieuwsbrief!