Wandelen in de Serra da Estrela, het hoogste punt van Portugal

Serra da Estrela

Het grootste natuurpark van Portugal is de Serra da Estrella. De oppervlakte is 100.000 ha. Het ligt aan de oostkant van Portugal en qua hoogte tussen Lissabon en Porto. Bij de Torre, met 1993 meter het hoogste punt van de Portugal, kan ’s winters worden geskied. Op veel plaatsen is het land in cultuur gebracht of wordt vee gehoed. Het is juist deze combinatie van natuur en cultuurlandschap, die het wandelen hier zo interessant maakt.

In het park wonen ruim 40.000 mensen. Men leeft er vooral van toerisme en de landbouw, waarbij de schapenteelt voor de productie van kaas (queijo da serra) de belangrijkste is, gevolgd door de verbouw van rogge. Daarnaast is er bosbouw en zijn er een aantal stuwdammen en waterkrachtcentrales. is door de ontvolking van het platte land en het verdwijnen van veel herders weinig meer over. Wat gebleven is het fokken van herdershonden, de 'Cão da Serra da Estrela', een in Portugal zeer gewilde hond.

 

Door ontbossing en veeteelt ontstond het hedendaagse landschap: indrukwekkende rotsformaties van bijna gepolijste granietblokken met daartussen vlakten bedekt met borstelgras. Narcissen en klokjesgentianen brengen kleur in deze groengrijze woestenij. Er zijn verschillende goed gemarkeerde wandeligen in de Serra da Estrela uitgezet. U kunt wandelen, zowel hoog in bergen, als in de dalen, langs beekjes en riviertjes met kristal-helder water en van een adembenemende schoonheid.

Olijfbomen en tamme kastanjes voelen zich hier prima thuis, evenals lariksen en sparren op de hoger gelegen plateaus. Het afwisselende landschap van de Serra da Estrela is verrassend door haar woeste schoonheid, lieflijke cultuurlandschappen en oorspronkelijkheid.

De zuivere lucht leidde vroeger tot een toestroom van longlijders en het ontstaan van plaatsen als Penhas Douradas (‘Gouden Bergen’), de Penhas de Saúde (‘Gezondheidsberg’) en grotere en kleinere sanatoria.

Het Broodmuseum

In het stadje Seia vindt u het Broodmuseum. Het museum is geheel gewijd aan de traditie, de geschiedenis en de kunst van het Portugese brood. Het heeft 4 expositieruimtes en een reconstructie van een oude Portugese bakkerswinkel. Museum en bijbehorend restaurant zijn op maandag gesloten.

‚Äč

Castelo di Linhares da Beira

Linhares is één van de "Historische Dorpen" van Portugal, en men heeft er alles aan gedaan het traditionele aanzien van de straten en huizen te bewaren. Bezoek het Castelo met zijn imposante torens. De oorsprong gaat ver terug, maar de vorm waarin het kasteel nu kan worden bezocht, komt grotendeels overeen met die van de 13e eeuw, toen het samen met de naburige kastelen van Celorico da Beira en Trancoso een verdedigingslinie vormde.

De belangrijkse plaatsen in en even buiten het park zijn Guarda, Celorico da Beira, Gouveia, Seia en Covilhã.

 

Wandelinformatie

Wandelgids:

  • Midden-Portugal, 19 wandelingen door de Serra da Estrela en Beira Interior van Roel Klein en Bert Stok, Uitgeverij Op Lemen Voeten. Hierin staan 8 routes in het park en een stadswandeling door de vroegere wolstad Covilhã beschreven. Ook vindt u hier een beschrijving van een lange afstandswandeling (LAW) door het park (5 à 6 dagen) van Covilhã naar Linhares of Guarda.

Kaarten:

  • Carta Turistica van het Parque Natural da Serra da Estrela (1:50.000).
  • Carta Militar de Portugal: serie M 888 (1:25.000)

Websites met Wandelroutes

Serra da Estrela« Terug naar het overzicht |   Ontvang onze gratis nieuwsbrief!