Kroatië is een mix van Centraal-Europese, Mediterraanse en Oost-Europese invloeden. Vele oude beschavingen en heerschappijen hebben hun stempel gedrukt op dit veelzijdige land en hebben een bijdrage geleverd aan Kroatië’s turbulente geschiedenis en haar rijke culturele erfgoed. Kroatië heeft slechts 4 miljoen inwoners.

Het is maar een klein land, maar met haar 1778km lange kustlijn, 1185 eilanden, 8 nationale parken , 11 natuurparken kun je toch wel zeggen dat het een unieke vakantiebestemming is. Een land met een ontspannen ‘vibe’, veel rust en natuur, tradities en een authentieke sfeer, maar tegelijkertijd ook modern, levendig, luxieus en trendy.

Kroatië

Hieronder vind je 10 redenen voor een vakantie in Kroatië:

1 Veel zonuren

De regio Dalmatië heeft meer dan 2500 zonuren per jaar, daarmee zit Dalmatië in de hoogste categorie van Europa. Istrië zit net één categorie lager, met 2000 tot 2500 zonuren per jaar. Ter vergelijking: Nederland heeft gemiddeld zo’n 1600 zonuren per jaar.

2 Geen massatoerisme

Ieder jaar komen er meer en meer toeristen naar Kroatië, maar in plaats van steeds maar meer ruimte te creëren voor toerisme, wil men hier juist massatoerimse voorkomen. Kroatië hecht veel waarde aan haar authentieke karakter en wil dat graag zo houden. Hier vind je genoeg plekken om tot rust te komen en het echte Kroatische leven te proeven. Zo mag er bijvoorbeeld niets meer aan de zee gebouwd worden om de prachtige kustlijn te beschermen.

Kroatië

3 Prachtige natuur

Kroatië heeft 8 nationale parken en 11 natuurparken. Van meren en watervallen tot eilandengroepen en bergketens, in Kroatië vind je het allemaal. Het landschap is heel afwisselend en vol ongerepte natuur, mooie stranden, zeldzame flora en fauna, het authentieke platteland met een ruim aanbod aan agrotoerisme en laten we de unieke onderwaterwereld niet vergeten. Vanwege de kristalheldere zee is Kroatië ook een ideale bestemming voor een duikvakantie.

4 Uitstekende campings

In totaal zijn er meer dan 200 campings langs de Adriatische kust en op de eilanden. Kroatische campings hebben al vele onderscheidingen gewonnen en Kroatië staat bekend als één van de beste kampeerlanden van Europa. Er zijn meer dan 25 campings met een capaciteit van minstens 2000 gasten, maar het grootste deel van de Kroatische campings bestaat uit mini campings die vaak door families gerund worden en ruimte bieden aan maximaal 100 gasten. Ook zijn er 10 naturistencampings in Kroatië en langs de kust en op de eilanden vind je nog veel campings in een rustige, groene omgeving die op een traditionale manier worden gerund, zonder veel voorzieningen.

Zeilen Kroatië

5 Een droom voor zeilliefhebbers

De Adriatische zee is een ideale zeilbestemming vanwege de perfecte combinatie van zee, wind, infrastructuur en kustlijn. De zeilafstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden zijn kort en er zijn veel leuke oude stadjes, mooie baaien en stranden, veel eilanden en nog meer interessante plekken te bezoeken. Kroatië heeft meer dan 500 havens en 50 goed onderhouden marina’s vol voorzienignen zoals restaurants, supermarkten, douches en weerkaarten. En zeilvakanties zijn de laatste jaren steeds betaalbaarder, comfortabeler en flexibeler geworden. Haast alle individuele wensen zijn mogelijk, voor ieder budget.

6 Er is genoeg te doen, ook voor kinderen

Kroatië is geen land dat vol staat met pretparken maar dat zul je niet eens missen. Hier kun je iedere dag een ander strand ontdekken met de kinderen, overal is ruimte genoeg voor kinderen om vrij te spelen en er zijn veel kindvriendelijke campings, hotels en resorts met faciliteiten voor het hele gezin. Iedere regio heeft haar eigen bezienswaardigheden, nationale parken en andere activiteiten voor een spannende vakantie. Denk bijvoorbeeld eens aan een dagtocht met een veerboot naar een mooi eiland, of een dagje fietsen of kajakken. En dan hebben we nog niet eens de mooie steden en plaatsen genoemd met hun eigen markten, festivals, paleizen, stadsmuren, forten en andere indrukwekkende gebouwen. En in alle toeristische plaatsjes vind je leuke winkels, kraampjes, kindvriendelijke restaurants, speeltuinen enz.

7 Rijke geschiedenis

Hou je van historische gebouwen, oude kerken, forten, ruïnes, kastelen en dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan? Dan zal Kroatië je niet teleurstellen. Bijna alle plaatsen in Kroatië hebben een historisch centrum met typische Kroatische architectuur. Maar ook Romeinse tempels, paleizen, amfitheaters, mozaïken en andere Romeinse schatten zijn bewaard gebleven. Mooie historische kustplaatsen om te bezoeken zijn Dubrovnik, Split, Trogir, Sibenik, Zadar, Pula, Porec en Rovinj. En voor liefhebbers van de middeleeuwen zijn er mooie regio’s in het binnenland, zoals bijvoorbeeld Hrvatsko Zagorje waar je wel 50 kastelen vindt.

Kroatië markt

8 De Kroatische keuken

Het is moeilijk om de Kroatische keuken in slechts een paar zinnen te omschrijven. Alles draait om verse, seizoensgebonden ingrediënten uit de eigen omgeving, tradities en eeuwenoude recepten. Langs de kust staan visgerechten centraal, gegrild vlees, lichte gerechten (passend bij het warmere klimaat) en gerechten met een Italiaans tintje. In het binnenland staan vooral vlees en stoofgerechten op het menu, die beter aansluiten bij het koelere klimaat. Ook in restaurants worden maaltijden bereid op dezelfde manier als thuis, met veel aandacht voor de kwaliteit en de smaken in een gerecht. Kroaten houden van lekker eten en van lekkere wijn en ze delen dit graag met hun gasten.

9 Perfect landschap voor actieve vakanties

Er zijn volop mogelijkheden voor watersporten en sporten aan land. Kroatiëis  een ideaal land voor zeilen en duiken. Ook zijn er perfecte plekken om te windsurfen en kitesurfen, zoals in Ploče, Nin, Medulin en rondom het eiland Brač bijvoorbeeld.

De vele bergketens zijn prima geschikt voor liefhebbers van hiken en klimmen. Denk bijvoorbeeld aan het Mosor gebergte, Velebit, Biokovo, Paklenica of Risnjak. Wie van fietsen houdt kan ook goed terecht in Kroatië. Istrië heeft een groot netwerk van goed onderhouden fietspaden en voor wie wat meer avontuur wil is Dalmatië een betere keuze, hier kun je goed mountainbiken. En er zijn verschillende rivieren waar je prima kunt raften, zoals de Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Una, Zrmanja and Cetina.

10 Betaalbaar vakantieland

Ondanks de toename in populariteit is Kroatië toch nog opvallend betaalbaar. Vooral de prijzen voor accommodatie zijn gunstig. De prijzen voor boodschappen zijn in Kroatië relatief hoog (gelijk aan de prijzen in Nederland en voor sommige produkten zelfs iets hoger) maar de prijzen in restaurants en cafés zijn daarintegen verrassend laag. Je kunt al genieten van een pizza en een drankje aan de zee voor slechts 10 euro per persoon als je buiten de meest populaire badplaatsen blijft. 

U ziet het, Kroatië biedt vakantieplezier voor jong en oud! Heeft u vakantieplannen voor een vakantie inKroatië? Een B&B of een fijn vakantiehuis huren? Of heerlijk genieten van een topcamping? Bekijk dan onze site: Logeren Bij Nederlanders



« Terug naar het overzicht |   Ontvang onze gratis nieuwsbrief!