Avontuur en plezier voor het hele gezin op het grootste Duitse eiland

Rugen, gelegen in Noord Duitsland, is een schiereiland in de Oostzee en is via een hangbrug naar Hanzestad Stralsund verbonden met de vaste wal. Rügen is een klein, maar heeft veel te bieden.

Brug van Stralsund naar Rügen

Typische kenmerken van Rügen zijn de wisselvallige kuststrook, krijtrotsen, zandstranden en bijzondere bossen. Bergen is de hoofdplaats van Rugen, een gezellig dorp met typische duitse stijl aan huizen, hotels en restaurants. Een andere plaats die belangrijk voor Rugen is Sassnitz, vanuit hier vertrekt een veerpont naar diverse scandinavische bestemmingen. Stockholm, Kopenhagen, Riga en Sint Petersburg.

Bergen, Rügen, Duitsland

Wie met de kinderen een bezoek brengt aan het Duitse eiland Rügen, moet veel vragen beantwoorden: kunnen bomen voor de wind vluchten? Hoe komt een mug in barnsteen terecht? Waarom is krijt wit? Wat is een fuik? Of: wat gaat er schuil achter ‘Schüddeldebüx’? Wat de kleinste gasten echter vooral willen weten: waar heeft piraat Klaus Störtebeker nu toch zijn gouden schat verstopt? Duizenden vragen en nieuwsgierige kinderogen…

Op warme, zonnige dagen groeien de zandkastelen aan de stranden van Rügen in Duitsland tot ongekende hoogte, tovert de zon een bruin kleurtje op de huid en lonkt de zee voor een verfrissende duik. De Oostzee is te allen (ge)tijde daar. Het fijne daaraan: geen enkele plaats op Rügen ligt op meer dan zeven kilometer afstand van het water. Op Rügen kunnen gasten met een gondel de diepte van de zee verkennen, in klimtuinen en over boomkroonpaden de natuur van dichtbij bekijken en nog beter leren kennen in het Nationalparkzentrum Königsstuhl of het NaturerbeZentrum Rügen nabij Prora.

Wandelen

Vanwege de grootte en het afwisselende landschap is het eiland Rügen uitstekend geschikt voor wandelingen met een lichte tot gemiddelde moeilijkheidsgraad. Vooral het schiereiland Jasmund met de kust met steile krijtrotsen en het schiereiland Mönchgut in het zuiden zijn geliefd onder wandelaars. Maar ook het jachtslot Granitz tussen Binz en Sellin, het schiereiland Wittow in het noorden en het westelijke gedeelte van het eiland zijn prima uitgangspunten voor afwisselende tochten. In Prora, niet ver van de badplaats Binz kunt u door de boomtoppen wandelen. Via het boomkroonpad met zijn 40 m hoge uitzichttoren kunnen wandelaars de natuur vanuit een bijzonder perspectief beleven en genieten van een uniek uitzicht over het eiland en de Oostzee. De interactieve tentoonstelling geeft achtergrondinformatie over de omringende natuur.

Wandelen op Rügen

Fietsen

Ook voor fietsliefhebbers biedt het eiland Rügen vanwege haar oppervlakte en veelzijdigheid goede mogelijkheden voor afwisselende fietstochten. Vooral de regio Mönchgut-Granitz met haar badplaatsen en het schiereiland Wittow in het noorden met kaap Arkona zijn dankzij hun uitgebreide fietspadennetwerk zeer geschikt voor fietsers. Geniet onderweg van een tussenstop in de vele musea, bezienswaardigheden, restaurants en cafés. Voor langere tochten zijn e-bikes beschikbaar.

Watersport

Zeilen, (kite)surfen, kanovaren of vissen: Rügen heeft op watersportgebied, dankzij de Oostzee en de ondiepe meren, heel wat in haar mars. Surf- en kitescholen bieden cursussen en verhuur van materiaal aan. In de talrijke jachthavens bestaat de mogelijkheid om onder begeleiding mee te gaan zeilen zonder specifieke voorkennis. Ook worden er vanuit verschillende havens vistochten aangeboden tijdens de speciale vistijden.

Fijn klimaat, schone stranden en de ‘blauwe vlag’

De kwaliteit van het zwemwater langs het bijna 60 kilometer lange zandstrand en bijna 30 kilometer lange natuurstrand wordt regelmatig gecontroleerd en is bij alle badplaatsen goed tot zeer goed. Op een aantal stranden wappert de ‘blauwe vlag’, wat betekent dat het hier om een bijzonder veilig en schoon strand gaat.



« Terug naar het overzicht |   Ontvang onze gratis nieuwsbrief!