Als vakantiebestemming is Litouwen bij ons wellicht minder bekend, maar erg lang zal dat niet meer duren. In vergelijking met andere landen is Litouwen voor Nederlanders en Belgen opvallend goedkoop en de vakantie-infrastructuur kan de vergelijking met de meest populaire vakantiebestemmingen goed doorstaan. Deze Baltische lidstaat is niet alleen een uitstekende bestemming voor strandvakanties, ook diegenen, die houden van ongerepte natuur en van kunst en cultuur voelen er zich onmiddellijk thuis. Litouwen werd pas in 1991 onafhankelijk van Rusland, sindsdien veranderde alles in Litouwen en kwam ook het toerisme in een echte stroomversnelling terecht.

Even groot als Nederland en België

De republiek Litouwen ligt in Noordoost- Europa en is het meest zuidelijk gelegen van de drie Baltische republieken. Litouwen is met een totale oppervlakte van meer dan 65.000 vierkante kilometer haast even groot als Nederland en België en daarmee ook de grootste van de drie Baltische staten. Het ligt langs de Baltische Zee en biedt de toeristen ruim honderd kilometer schitterend zandstrand. Meer dan de helft daarvan ligt langs de Kuršiu Nerija, een zandbank met een haast unieke fauna en flora. Litouwen is niet alleen geschikt voor heerlijke strandvakantie, natuurliefhebbers voelen er zich ook onmiddellijk thuis.

Litouwen Vilnius

Vilnius

Begin je vakantie in Litouwen in de hoofdstad Vilnius. De stad heeft een uitstekend bewaard gebleven oud centrum met tal van barokken en classicistische gebouwen, het is één van de mooiste steden van Litouwen. Vilnius is een typische universiteitsstad met vele sfeervolle café‘s, restaurantjes en leuke uitgaansgelegenheden, kortom een bruisende stad en een prima bestemming voor een citytrip. Absolute blikvangers zijn ongetwijfeld de Sint- Kazimero kerk met een gouden kroon op de torenspits en het eeuwenoude Gediminas kasteel, waarin een historisch museum te vinden is. Vanaf de toren van het kasteel heb je een schitterend uitzicht over Vilnius en in het museum kom je bijna alles te weten over de geschiedenis van Vilnius. Bezoek ook de authentieke cellen, waar veel Litouwers vastzaten in afwachting van deportatie naar Siberië.

Litouwen, Vilnius het Gediminas kasteel

Het Nationaal Park Dzükija

Het Nationaal Park Dzükija is gelegen in het zuiden van Litouwen nabij Druskininkai. Met een oppervlakte van 56.000 hectare is dit het grootste nationaal park van Litouwen. In het park bevinden zich 80 kleine dorpjes. Dit nationale park wordt doorkruist door vele rivieren en vele meertjes waar je kunst kanoën en kajakken. Bezoek zeker Marcinkonys, een erg aantrekkelijk dorpje met een lieflijk landschap en met vele houten huisjes, die allen omgeven zijn door prachtige, kleurrijke bloementuinen. Door het park stroomt de Nemunasrivier. Ook groeien er vele droge dennenbossen en ligt er een groot hoogveengebied. Het park telt vele goed bewegwijzerde en onderhouden wandel-, fiets- en autoroutes

Andere natuurparken zijn:

    Het Nationaal Park Zemaitijos: gelegen in het noord-westen van Litouwen bij PlungÄ—
    Het Historisch Nationaal Park Trainai: gelegen ten westen van van de Litouwse hoofdstad Vilnius
    Het Nationaal Park Aukstaitija: dit park vind je in het noord-oosten van Litouwen bij Ignalina.
    Het Nationaal Park Kursiu Nerija: aan de Baltische zee

Naast deze vijf nationale natuurparken telt Litouwen een dertigtal regionale parken en vier natuurreservaten.

Het Nationaal Park Aukstaitija: dit park vind je in het noord-oosten van Litouwen bij Ignalina

De Raketbasis van Plokstine

In het Zemaitijos Nationaal park, in het bos van Plokstine kun je de voormalige kernraketbasis bezoeken. Deze basis werd in 1962, door de Sovjet-Unie gebouwd. Vier raketten waren op West- Europa gericht en stonden in 27 m. diepe schachten. Nadat de Russen Litouwen verlieten werd de raketbasis in 2011 volledig gerestaureerd en werd er een indrukwekkend museum in ondergebracht, waar je alles te weten kunt komen over de koude oorlog. Zowel de bunkers als één van de raketsilo's kun je onder begeleiding van een gids bezoeken.

Litouwen. raketbasis van Plokstine

De Kruisberg

Vroeger was het anders, maar nu is Litouwen erg katholiek. In de buurt van het stadje Siauliai staat de bekende Kruisberg op een heuvel met ontelbare kruizen. Het eerste kruis werd rond 1850 geplaatst. Op het einde van de negentiende eeuw verboden de Russen het plaatsen van deze kruizen. De heuvel werd uiteindelijk een symbool van verzet, er werden steeds nieuwe kruizen geplaatst en die door de Russen telkens weer werden platgewalst. Een bezoek aan deze Kruisberg is een uitzonderlijke ervaring.

Litouwen, Siauliai  de Kruisberg

De meren van Trakai

Trakai is de vroegere de hoofdstad van Litouwen. In de buurt van deze prachtige stad bevinden zich de meren Galvé en Luka, een ideale vakantiebestemming voor watersporters. Het kasteel van Trakai is een van de bekendste toeristische bezienswaardigheden van Litouwen. Het is gelegen op een eiland in het GalvÄ—-meer. Het bouwwerk stamt uit de veertiende eeuw en is in een aantal fases uitgebreid. In de vijftiende eeuw verloor het kasteel zijn militaire belang, en kreeg een bestemming als woonresidentie en later als gevangenis. Geleidelijk raakte het in verval. In de twintigste eeuw is het kasteel weer in fases hersteld in een vijftiende-eeuwse stijl. Er werd een museum gehuisvest gevestigd waar de belangrijkste archeologische vondsten, waaronder schitterende jachttrofeeën en een aantal zeldzame pijpen werden ondergebracht.« Terug naar het overzicht |   Ontvang onze gratis nieuwsbrief!