Aan de voet van het Hochschwab-massief vind je het Groene Meer, het is een meer van smeltwater. Zodra het lente is beginnen de temperaturen te stijgen en stroomt smeltwater afkomstig van omringende bergen het park in. Tegen de tijd van de hoogste stand van het waterpeil is het Groene Meer ook een eldorado voor duikers en onderwater-fotografen. Het gras en de bladeren op de bodem geven het water een prachtige groene gloed.

De hoogste stand het van water (tussen 8,5 en 11 m) wordt over het algemeen bereikt rond Pinksteren en daarna zakt het waterpeil weer snel. In de late herfst is er van het meer maar een heel klein beetje over op het diepste punt. Het water gaat door de verschillende lagen van het omringende kalksteen heen, waardoor het kristalhelder is, maar ook heel erg koud (4 tot 6 graden).

Het prachtige groene park Grüner See in Oostenrijk bestaat alleen in de winter. In de wintermaanden is het meer in het park zo'n anderhalve meter diep. De bosrijke omgeving trekt vooral veel wandelaars.

De Grüner See is het hele jaar door te bezoeken, maar het spectaculairst is het meer in de periode van medio mei tot en met juni wanneer de waterstand in het meer het hoogst is.

Een duik in het kraakheldere smeltwater van het Oostenrijkse Groene meer behoort vanaf nu tot het verleden. Er is een duikverbod uitgevaardigd.

Klinkt allemaal mooi, maar sinds dit jaar is het allemaal niet meer mogelijk. Natuurberschermers hebben bewerkstelligd dat er niet meer gedoken mag worden in dit beroemde meer bij het dorpje Tragöss. Reden voor het verbod is dat men er na onderzoek en adviezen van natuur- en landschapbeschermers van overtuigd is dat het karakteristieke heldere water en de vegetatie gevaar lopen door het duiken. Belangrijkste oorzaak is het opwaaiende stof dat door het duiken wordt veroorzaakt en dat de plantengroei belemmert. Staat een duik in de Grüner See nog op jouw bucket list, dan kunnen wij niets anders zeggen dan dat je voorlopig pech hebt. Zolang dit verbod er is, zul je op zoek moeten naar een ander glashelder bergmeer.

Hoe kom je er?

De Grüner See ligt bij het dorpje Tragöss in de deelstaat Stiermarken, in het zuidoosten van Oostenrijk op zo'n 130 kilometer van Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk.
Veruit de makkelijkste manier om de Grüner See te bezoeken is per (huur)auto. Je kunt met je eigen auto naar Oostenrijk rijden, maar je kunt ook bij o.a. Alamo en Holidaycars een auto huren in Wenen of in de hoofdstad van de Stiermarken Graz.

 « Terug naar het overzicht |   Ontvang onze gratis nieuwsbrief!