het nachtleven van Lissabon

Het uitgaansleven van Lissabon begint pas op laat op gang te komen. Vanaf 23 uur vullen de kroegen in Bairro Alto, de bars aan de Avenida 24 de Julho en de discotheken vlabij de Taag zich langzaam, maar dan wordt het overal gezellig druk tot in de vroege ochtenduren.

Het nachtleven van Lissabon wordt als een van het beste van Europa beschouwd. Bairro Alto wordt van oudsher gezien als de wijk van de bohémiens. Vanaf 1980 kwamen er lokaaltjes waar fado's werden gezongen, vervolgens kwamen er steeds meer restaurants, tweedehands winkeltjes en kroegen. De smalle straatjes zijn nu volgepakt met kleine bars.

De typische drank van het gebied is "de pretinha" of zwart bier, maar ze drinken ook "caipirinha". De wijk Alfama is de meest authentieke wijk van Lissabon. Er is sfeer en het is vol met interessante plekken. Alfama is de geboorteplaats van de fado en de beste plek om naar hen te luisteren. Het is een gebied vol met oude bars en clubs. Ronddwalen door de straten is de beste manier om deze juweeltjes van de Alfama te ontdekken.

Een groot deel van het nachtleven van Lissabon is verhuisd naar de Docas de Santo Amaro (dokken) buurt, naast de Ponte 25 april. Dit is de meest glamoureuze gebied van Lissabon, maar ook de duurste. Dit voormalige industriegebied heeft nu de meeste bars en disco's in de stad.

Lissabon Fado

Fado's en fadohuizen

Kenmerkend voor de Potugese fado is de treurigheid. De met veel gevoel gezongen liederen, waarbij soms ook gedanst wordt, gaan over heimwee, verlatenheid, weemoed, verlangen en het lot, vooral van wat armere mensen.

Als u goede fado's wilt horen moet u beslist niet gaan naar avonden, die speciaal voor toeristen georganiseerd worden. Bovendien moet u bij een bezoek aan de traditionele fadohuizen ruim de tijd nemen, omdat de beste zangers en zangeressen pas na middernacht optreden.

Een paar goede fadohuizen:

  • Adega do Machado, Rua do Norte 91. Tel.: 21 322 4640. Geopend van 20.00 tot 03.00 uur. Op maandag gesloten. Een Fadohuis in de wijk Bairro Alto en een van de oudste in Lissabon, nog altijd topfavoriet. U kunt nog steeds de geest van de grote zangers die hier in het verleden optraden voelen.
  • Café Luso, Travessa da Queimada 10. Tel.: 21 342 2281, 20.00 – 02.00 uur. Op zondag gesloten. Gevestigd in een oud koetshuis en wijnkelder die bij het São Roque Paleis behoren, een van de weinige gebouwen die de aardbeving van 1755 hebben doorstaan. De originele gewelven dateren uit de 17e eeuw en waren ooit plaats van handeling voor zangers als Amália Rodrigues en Tony de Matos.
  • Clube de Fado, Rua São João da Praça 94, tel. 218 852 704. Elke dag geopend vanaf 20.00 uur. In het centrum van Alfama, vlakbij de kathedraal van Lissabon, is dit een sfeervolle locatie voor Fado. Vriendelijke service en het goede traditionele Portugese eten gaan gepaard met zowel professionele als amateur Fadozangers.
  • Faia, Rua da Barroca 54. Tel.: 21 342 1923. Geopend van 20.00 tot 02.00 uur. Op zondag gesloten. Bijna net zo oud als Adega do Machado. Duur, maar het eten is voortreffelijk.
  • Parreirinha de Alfama, Beco Espírito Santo 1. Tel.: 21 886 8209. Dagelijks geopend van 20.30 tot 02.00 uur Een van de oudste en bekendste Fadohuizen in Lissabon. Trekt grote groepen aan, dus u dient een tafel te reserveren omdat het doorgaans erg druk is.

Bedroombar Lissabon

Nachtclubs en discotheken

Er zijn allerlei soorten gelegenheden en iedereen vindt hier iets waar hij zich thuisvoelt. De portiers in Lissabon hebben een beroep met veel macht: zij bepalen wie de club binnenkomt en wie niet. Rond 4 uur 's nachts gaan de meeste feestvierders naar huis, waar ze lang uitslapen om de volgende avond weer fit genoeg te zijn om zich opnieuw in het uitgaansleven te storten.

  • Bedroom Bar, Rua do Norte 86. Geopend van maandag tot zaterdag van 21.00 tot 03.00 uur. Een trendie bar veel vintage en met bedden in plaats van stoelen om op te zitten. Muziek gevarieerd, van hiphop tot electro.
  • Cinco Lounge, Rua Ruben A. Leitão 17-A. Tel.: 213 424 033. Geopend van dinsdag tot zaterdag van 21.00 uur tot diep in de nacht. Vlakbij Príncipe Real, een klassieke cocktailbar die eeuwig hip lijkt. Cocktails op basis van vers fruit veranderen mee met het fruit van dat jaargetijde. De gedempte verlichting zorgt voor een intieme en verleidelijke sfeer.
  • Incógnito, Rua Poiais São Bento 37. Geopend van woensdag tot zaterdag van 23.00 tot 04.00 uur. Deze opmerkelijke club opende 10 jaar geleden voor het eerst zijn houten deuren en is gespecialiseerd in retromuziek uit de jaren ’80 en dient vaak als gastheer van improvisatieconcerten naast alternatieve dansmuzieksessies met een DJ.
  • Silk, Rua da Misericórdia 14. Van dinsdag tot zaterdag van 22.30 tot 04.00 uur. De meest exclusieve club van de stad. Gelegen op de bovenste twee verdiepingen van Espaço Chiado en met een 270º adembenemend uitzicht op Lissabon. Vooraf reserveren is noodzakelijk. U neemt één van de tweede liften naar de zesde verdieping van deze club in Chiado, waar u vervolgens de trap neemt.


« Terug naar het overzicht |   Ontvang onze gratis nieuwsbrief!