Het koninklijke kasteel van Amboise aan de Loire

De kastelen langs de Loire

Langs de rivier de Loire in de departementen Loir-et-Cher en Indre-et-Loire in de regio Centre, midden-Frankrijk, staan ongeveer 140 kastelen. Een kasteel weerspiegelt de eeuwigheid. Heel vaak verheft het zich boven een dorp of stad zonder te verouderen en zijn schoonheid ontgaat niemand. Veel kastelen zijn te bezoeken; sommige zijn het hele jaar geopend, andere alleen in de zomer.

In de tijd dat de kastelen aan de Loire gebouwd worden, is het Franse hof een van de machtigste ter wereld. Uit de middeleeuwen heeft het nog iets bewaard van het ridderschap: kracht en moed komen tot uiting in toernooien en jachtpartijen. Het is het tijdperk waarin de pracht en praal belangrijk wordt.

Koning Frans I laat Blois afbouwen en geeft in 1519 opdracht om aan Chambord te beginnen. Om van de leenheren hovelingen te maken, trok de koning de adel naar zijn fabelachtige paleizen toe. Pronk, staatsie, ontvangsten, schouwspelen, de aanwezigheid van knappe, goed geklede vrouwen en de werken van dichters en schilders dienden om een nieuwe, geraffineerde beschavingsvorm te scheppen.

De meeste in dat tijdperk gebouwde kastelen vindt men in de buurt van de rivier de Loire, tussen Orléans en Angers. Het dal van de Loire is een gastvrije streek. U kunt de kastelen bezoeken per auto, maar misschien nog leuker per fiets. U zult beslist genieten van de architectuur, natuur en gastronomie van de Val de Loire.

Fietsen langs de Loire

Met uw fiets kunt u tot de voordeur komen van architectonische juweeltjes, de wereldberoemde Loire-kastelen: Blois, Chambord, Chenonceau, Villandry, Azay-le-Rideau maar ook het massieve kasteel van Angers, of het intiemere en o zo elegante kasteel van Serrant. En u geniet van adembenemende vergezichten, vanaf de heuvel van Sancerre of vanaf de torens van het kasteel van Serrant.

Andere juweeltjes wachten op u in de ontelbare tuinen van de Val de Loire die al eeuwen geleden aangelegd zijn en voortdurend verfraaid worden. Met zijn milde klimaat is de streek van oudsher rijk aan flora, die u kunt bewonderen van Chaumont-sur-Loire tot Villandry en in het ongelooflijke attractiepark Terra Botanica in Angers, gewijd aan bloemen en planten.

Een gebied waar u heerlijk kunt toeren, eten en uw ogen uitkijken. Neem tijd om af en toe te stoppen onderweg en te genieten van al het moois in de kleine dorpjes en grotere steden.

In de Val de Loire wemelt het van heerlijke lekkernijen. Deze streek met zijn beroemde Loirewijnen en al even beroemde geitenkaasjes is er altijd trots op geweest goede restaurants en lekkere producten te bieden.

Kastelen langs de Loire« Terug naar het overzicht |   Ontvang onze gratis nieuwsbrief!