Peter en Leon zijn vastberaden om van een verlaten gehucht in Italië een agriturismo te maken. De bekende bureaucratie zorgt echter voor vertraging.
Zal hun 'Sogno Italiano' uitkomen of zijn de uitdagingen groter dan verwacht?
Limburger Leon (45) en Rotterdammer Peter (44) nemen een flinke sprong in het diepe en laten hun leven in Breda achter om een verlaten piepklein dorpje in Umbrië nieuw leven in te blazen. Ze worden binnenkort de trotse eigenaren van een 14e-eeuwse 'borgo', een gehucht dat al vijftig jaar leegstaat.
In een verscholen vallei dichtbij de stad Spoleto op nog geen anderhalf uur ten noorden van Rome ligt een eeuwenoud landgoed. Een landgoed dat 700 jaar in bezit was van een adellijke familie en tot 100 jaar terug gebruikt werd door een kloosterorde, die er in alle rust voedsel produceerde voor het verderop gelegen hoofdklooster.
Met een bouwbudget van 200.000 euro willen ze dit bijzondere plekje binnen een jaar omtoveren tot een agriturismo met zes appartementen.
Terwijl Leon, net als zijn opa, boer wordt op het uitgestrekte land van 180 hectare, neemt dansleraar Peter de gastvrijheid voor zijn rekening.
Samen hopen ze een unieke verblijfplaats te creëren waar gasten de authentieke Italiaanse sfeer kunnen proeven en beleven.
Om hun droom financieel mogelijk te maken, blijft Peter voorlopig in Nederland werken. Dit betekent dat ze een tijdje op afstand van elkaar moeten leven, wat een nieuwe uitdaging toevoegt aan hun avontuur.
Als dat nog niet moeilijk genoeg is, ontdekken ze dat de Italiaanse bureaucratie alles vertraagt. De vergunningen en administratieve rompslomp testen hun geduld en maken de verbouwing tot een extra zware klus en het wachten op subsidies zorgt voor vertraging van hun Italiaanse droom.
Het voelt nog steeds onwerkelijk dat we onze droom hier echt leven. Het geeft ons zoveel voldoening om deze plek te delen, niet alleen met gasten maar ook met de lokale bevolking die nu steeds vaker even langskomt, vaak met iets lekkers uit eigen keuken. Die kleine momenten maken het extra bijzonder.
We reizen nog regelmatig heen en weer tussen Nederland en Italië. Voor Leon is het lastiger om naar Nederland te gaan, zeker door de dieren, maar we vinden hierin een balans. Leon geniet van de rust hier, terwijl Peter ook de reuring in Nederland nodig heeft. Zo combineren we het beste van twee werelden. Leon mist af en toe familie en vrienden, maar de hectiek van Nederland voelt nu vreemd aan. Hier voelt hij zich vrij, weg van de drukte en haast. De momenten die hier spontaan ontstaan, soms gewoon door een gesprek met een buur of een avond op het terras, voelen misschien wel waardevoller dan wat we achterlieten. De stilte en rust brengen hem dichter bij zichzelf.
We voelen ons hier thuis. In Spoleto merken we hoe trots de mensen zijn op ons project; soms krijgen we zelfs een extra groot ijsje omdat de vader van de ijsverkoper hier ooit werkte. De markies Lorenzo vraagt ons om advies, en we helpen de buren waar mogelijk. Voor kleine, gelijkgestemde boeren hebben we bijvoorbeeld een label ontworpen om hun biologische producten te helpen verkopen. Zo worden we hier steeds meer geaccepteerd als 'de Ragazzi van Raischio.'
Het landgoed leeft! Silke, onze koe, doet het goed, al was de voorspelde geboortedatum voor haar kalf verre van accuraat – maar we zijn inmiddels gewend aan verrassingen. Trilly, haar nieuwe vriendin, is ook zwanger, dus we hopen binnenkort op meer geboortenieuws. De kittens zijn inmiddels uitgegroeid tot een familie, de geiten hebben meer ruimte en de kippenpopulatie groeit. Ook de bijen zijn klaar voor de winter, zodat ze volgend voorjaar onze fruitbomen kunnen bestuiven.
Rond de moestuin hebben we een ingegraven omheining geplaatst om de wilde zwijnen er buiten te houden en we werken samen met een truffelkenner. Driekwart van onze weides is nu in orde, wat zowel het veevoer als de biodiversiteit ten goede komt.
De subsidieaanvraag is complex, vooral door de grootte van het landgoed. Vanaf 2025 kunnen we beginnen met het project, met subsidies van 50-100%, afhankelijk van het segment. Als eerste willen we de weg verharden en daarna verder bouwen aan onze appartementen en andere wensen.
Het idee dat we stukje bij beetje onze visie echt kunnen verwezenlijken, maakt ons enthousiast.
Elke dag ontdekken we nieuwe kanten van dit landgoed. We hebben recent de 6 hectare rondom de borgo opgeschoond, wat prachtige plekken en wandelpaden heeft onthuld. De weg is tijdelijk verbeterd in afwachting van de definitieve verharding, en we blijven aan het inrichten en opknappen. Het voelt alsof de borgo stap voor stap steeds meer 'ons' wordt.
Spijt hebben we niet, maar we raden anderen wel aan een onafhankelijk adviseur te nemen. Onze advocaat Carmelo en taaldocent Elisa hebben ons enorm geholpen om alles goed te regelen en te begrijpen, wat ons veel misverstanden heeft bespaard. Het maakt alles net wat eenvoudiger en minder stressvol.
Over vijf jaar hopen we dat onze borgo bloeit zoals we het voor ons zagen. Het is een plek die altijd in ontwikkeling zal blijven, maar hopelijk kunnen we ons tegen die tijd focussen op het beheren, niet alleen voor ons, maar voor iedereen die hier komt genieten van de natuur, het leven en elkaar.
Dit is waar we gelukkig van worden: een plek creëren waar harmonie en eerlijkheid centraal staan.
Veel Nederlanders zijn Peter & Leon voorgegaan en wonen naar tevredenheid in Umbrië of elders in Italië. Een groot aantal zijn een camping, een agriturismo begonnen of hebben er een vakantiehuis. Zij zijn allen op onze website te vinden.
LogerenBijNederlanders.nl brengt een selectie van leuke vakantieadressen. Kleinschaligheid, persoonlijk contact, de charme van het huis en de streek zijn de gemeenschappelijke kenmerken van alle accommodaties, die in de website zijn opgenomen.
Je boekt rechtstreeks bij de eigenaar - waar ook ter wereld - gewoon in het Nederlands.
Bekijk de aflevering van Peter en Leon naar Umbrië in Ik Vertrek!
Kijk op Borgo Raischio
« Terug naar het overzicht | Ontvang onze gratis nieuwsbrief!