Bilbao uitzicht

​Bilbao in het noorden van Spanje is een ideale bestemming als u van avant garde houdt. U vindt er ongelooflijke gebouwen ontworpen door architecten uit de hele wereld, o.a. het Guggenheim Museum, van Frank Gehry. Bilbao bruist als nooit tevoren… je kunt er gerust een paar dagen vertoeven zonder je een moment te vervelen!

Dag 1

De beste plek om te beginnen is de wijk Abando. Volg de Paseo del Arenal tot het prachtige stadhuis. Vervolgens wandelt u via de Paseo Campo Volantín, een boulevard die langs de rivier loopt. Aan beide kanten van de rivier staan kleine paleizen. Loop tot de Zubizuri-brug, gebouwd door Santiago Calatrava. Een opvallende brug in de vorm van een zeilboot.

Na de brug slaat u rechtsaf de Calle Múgica y Butrón in. Aan het eind van de straat is een kabelbaantje. De kabelbaan is een leuke manier van vervoer en na een paar minuten bereikt u het uitkijkpunt 800 m. hoger, waar u een prachtig uitzicht over de stad en de monding van de rivier heeft. Boven zijn er ook een aantal restaurants, waar u kunt stoppen voor een kopje koffie of een typisch Spaanse aperitief.

Ga terug naar beneden in de kabelbaan en steek dan de rivier over via Calatrava-brug. Vervolgens loopt u via de Paseo Uribitarte in noordelijke richting tot aan het indrukwekkende Guggenheim Museum. Ontworpen door de prestigieuze architect Frank Ghery en nu het boegbeeld van de stad. Het ziet eruit als een futuristische schip, dat aan de grond is gelopen. De buitenkant is van titanium en het licht reflecteert steeds weer op een andere manier. Naast het gebouw staan een aantal sculpturen o.a. een reuze spin en een 12 m. hoge hond van bloemen. In het museum vindt u werk van Anselm Kiefer, Willem de Kooning, Robert Motherwell, Sigmar Polke, Gerhard Richter, James Rosenquist, Clyfford Still, Cy Twombly en Andy Warhol.

Hongerig geworden? Het museum heeft een prima restaurant. Na de lunch vervolgt u uw bezoek aan de stad door een wandeling langs de rivier en het bewonderen van een verscheidenheid aan fascinerende gebouwen, zoals het Museo de Bellas Artes, het Palacio de Congresos y de la Música.

Dag 2

De tweede dag van uw verblijf kunt u de meest traditionele deel van de stad leren kennen: het historische kwartier. De route begint bij de Paseo del Arenal. Op zondag is hier een pittoreske bloemenmarkt. Vanaf daar neemt u de Fueros Kalea tot de Plaza Miguel Unamuno, een druk plein en een ideale plek voor een kopje koffie. Op het plein ziet u de trappen van de Calzadas de Mallona met wel 213 treden. Boven aan de trap vindt u de Begoña Basiliek. Als u verder rondwandelt door de geplaveide steegjes ontdekt u de meeste traditionele kant van Bilbao. U loopt langs mooie monumenten, kleine pleintjes, ambachtelijke winkels en allerlei winkels. Richting de rivier vindt u de Mercado de la Ribera (op zondag gesloten), de grootste overdekte markt van Europa, die een prachtig beglazing heeft en de Iglesia de San Antón, de kathedraal van Santiago.

Bilbao Plaza Nueva

Neem de Bidebarrieta naar beneden naar de mooie Plaza del Arenal en bewonder het mooie theater, het Teatro Arriaga. Het is tijd voor de lunch, en hoewel in deze omgeving veel bars en restaurants zijn, een zeer bijzondere plek wacht u: de Plaza Nueva. Als het zondag is, loop dan langs de kraampjes van de rommelmarkt onder de 64 bogen, waar oude boeken, munten, postzegels, strips,te koop zijn. En voor de lunch, het plein heeft tal van bars en taverne's, waar u kunt proeven van de traditionele pintxos, tapas gemaakt van lokale producten en de lokale wijn, Txacolí. Het beste van alles? Ga van de ene plaats naar de andere en probeer ze allemaal en tot slot een kopje koffie op een van de gezellige terrasjes op het plein of bij een nabijgelegen banketbakker.

Heeft u eerder de Basilica de Begoña overgeslagen. Er is een betaalde lift op Esperanza Kalea, die brengt u naar de basiliek van Nuestra Señora Dit bespaart u het lopen van de trappen op in Las Calzadas de Mallona.

Loopt u wat moeilijk, dan is er een toeristische bus, vanaf het Guggenheim Bilbao Museum, die 15 stops maakt en waar u zo vaak als u wilt kunt op- en afstappen. De "Bilbao Tourist Card", die je kunt kopen online en op VVV-kantoren, biedt onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer, evenals kortingen voor winkels, restaurants, shows en recreatiecentra.

Bilbao Alameda

Dol op winkelen?

Loop of pak de tram of bus naar de Gran Vía Don Diego Lopez de Haro, een boulevard waar u winkels van alle internationale topontwerpers vindt.

Hier staat ook het Chavarri Paleis, het paleis dat de provinciale overheid en een aantal van opvallende metrostation ingangen, plaatselijk bekend als "fosteritos", omdat ze zijn ontworpen door Norman Foster. Tussen Gran Vía Don Diego López de Haro en het Paleis van Euskalduna zijn enkele van de beste restaurants, zowel traditionele Baskische en iinternationale gerechten. Nog zin een “afzakkertje” ga dan naar de Alameda de Urquijo, Alameda Mazarredo en de Uribitarte Wharf.

Overnachten

Op onze website vindt u tal van accommodaties, waar u heerlijk kunt logeren tijdens uw verblijf in Spanje zonder dat u Spaans hoeft te spreken, gewoon bij landgenoten.

Hoe makkelijk is dat!

 « Terug naar het overzicht |   Ontvang onze gratis nieuwsbrief!