Roemenie

Roemenië: 'Frankrijk' van Oost-Europa

Roemenië is een prachtig vakantieland. Voor Nederlanders vaak alleen bekend van aardrijkskunde, de vele turnsuccessen of de dictatuur van Ceausescu in de vorige eeuw. Maar uiteraard is er véél meer.

De bergtoppen van de grotendeels ongerepte Karpaten zijn zowel in de zomer als winter uiterst spectaculair. Aantrekkelijk voor wintersporters en wandelaars dus. Aan de oostgrens ligt de Zwarte Zee met vele badplaatsen. Verder heeft Roemenië ontelbare kloosters, kerkjes en fraaie kastelen. Kortom, voor elk wat wils: Families, sneeuwschuivers, cultuurvorsers of strandfanaten kunnen er allemaal terecht!

Op de grens van Oost en West

Om te beginnen is er de fraaie ligging van Roemenië midden in de Karpaten. Het land grenst in het noorden aan de Oekranie, in het westen aan Hongarije en in het zuiden aan Bulgarije. Daarmee is Roemenië altijd een kruispunt geweest waar diverse culturen samenkomen. De rijke historie bevestigt dat ook. Men ziet daar diverse invloeden van zowel het Romeinse rijk, het Ottomaanse rijk als het communisme.

De taal is Romaans en heeft 'ons' schrift. Wie thuis is in Italiaans of Frans zal veel herkennen in het Roemeens. De keuken wordt natuurlijk door het landklimaat bepaald. Roemenië heeft verschillende traditionele gerechten en die kunnen uitstekend worden begeleid door een van de vele Roemeense wijnen. De toetreding tot de EU heeft daarnaast ook gezorgd voor een groei aan westerse winkelketens hetgeen voor de zelfbedieningsvakantiegangers onder ons wel heel prettig is.

Kun je er op dan vakantie?

Het antwoord is natuurlijk ja. De bergtoppen van de grotendeels ongerepte Karpaten zijn zowel in de zomer als winter uiterst spectaculair. In de zomer zijn ze geschikt voor een dagje uit of mooie wandeltochten. In de winter is het goed toeven op de skipistes van Poina Brasov, Predeal of Sinaia. Aan de oostgrens ligt de Zwarte Zee en de vele badplaatsen langs de heerlijke zandstranden zijn voor de Roemenen zelf al eeuwenlang een zomerse tractatie. En 's avonds kan men genieten in de diverse uitgaansgelegenheden.

Voor de echte natuurliefhebbers is de Donaudelta een must-see waar enorme vogelpopulaties huizen. En in de dorpjes in het noorden waant men zich twee eeuwen terug in de tjd. Verder heeft Romenie ontelbare kloosters en kerkjes, diverse burchten en fraaie kastelen.

Sinds Roemenië in 2006 tot de EU is toegetreden is het reizen geen enkel probleem. Met het vliegtuig is het nog eenvoudiger, of je nu naar de internationale luchthavens van Boekarest (hoofdstad), Sibiu (Trasylvanie) of Constanta (Zwarte Zee) vliegt. Kortom, een onontdekt vakantieland met vele mogelijkheden voor de reiziger die graag eens wat anders zoekt zonder daarvoor naar het andere eind van de wereld te moeten. En dat alles nog tegen heel aantrekkelijke prijzen. Een drie-gangendiner incl. wijn voor minder dan €15/persoon is een fijne bijkomstigheid.


« Terug naar landen  |  Bekijk de accommodaties in dit Roemenie